Obton skal være globalt førende energiselskab

I Obton sætter vi nu kurs mod nye strategiske mål.

Efter mere end et årti med kraftig vækst og stor investorappetit på vores mange projekter inden for investeringer i solcelleparker og senest også batteriparker kan vi konstatere, at markedet har flyttet sig de senere år. Blandt andet drevet af de kraftige rentestigninger. Derfor er der behov for, at vi flytter os med.

De seneste år har vi opbygget stor erfaring med udvikling af projekter fra bunden. Det betyder, at Obton i dag har en pipeline på 5 GW solcelleparker under udvikling, og det er fundamentet for den transformation, som vi nu tager hul på mod at være udvikler og ejer af solcelleparker. Derfor tager vi nu hul på arbejdet med at bygge fremtidens Obton, hvor vi ønsker at samle alle aktiviteter i ét fælles selskab i samarbejde med vores investorer.

”Det er vores ambition at gøre Obton til et globalt førende og uafhængigt energiselskab, der strækker sig over en stor del af værdikæden med solid erfaring inden for udvikling og drift af solcelleparker og batteriparker. Det er vores ønske, at det skal ske i samarbejde med vores investorer, så vi i langt højere grad end tidligere stiller os skulder ved skulder,” siger adm. direktør og partner i Obton Anders Marcus.

Blandt de største i Europa
Mere konkret er det vores ambition at samarbejde med de mange Obton-fonde, som vi har udbudt over årene, om at lave en energigruppe, der udvikler og ejer solcelleparker og batteriparker. Energigruppen kan blive blandt de største af sin slags på europæisk plan med en portefølje på mere end DKK 30 mia. fordelt på flere end 1.000 solcelle- og batteriparker over store dele af verdenen.

For investorerne vil det være attraktivt, fordi de i højere grad får glæde af stordriftsfordele, der kommer af den større enhed. Det vil kunne forbedre værdiskabelsen, og samtidig øges risikospredningen geografisk, kapacitetsmæssigt og på tværs af flere typer af teknologi.
Som en del af samarbejdet får investorerne samtidig adgang til Obtons erfaring og knowhow, når det kommer til udvikling af nye energiparker.

”Vi har lyttet til investorerne, der efterspørger, at vi i endnu højere grad bliver en investeringspartner med fælles interesser. Fremover vil det i endnu højere grad gælde, at hvis vi har succes, så har investorerne det også,” siger Anders Marcus.

Nye projekter udbydes ikke
Det nye strategiske fokus betyder samtidig, at salget af nye investeringsprojekter indstilles, så der ikke længere vil blive udbudt nye projekter.
Konsekvensen af denne omstilling medfører en større omlægning af Obton-organisationen, hvor det har været nødvendigt at nedlægge samlet 45 stillinger.

”Der skal ikke herske tvivl om, at det har været en af de sværeste beslutninger i Obtons historie at skulle sige farvel til så mange dygtige og afholdte medarbejdere, der har spillet en afgørende rolle i at gøre Obton til det, som det er i dag. Men vi må også erkende, at markedet er et andet sted i dag, og derfor er det nødvendigt at skifte kurs,” siger Anders Marcus. 

Koncenton tilpasser organisation
Obton er en del af Obton Group, der også tæller søsterselskabet Koncenton, der med et lignende koncept tilbyder ejendomsinvesteringer til semiprofessionelle og professionelle investorer.

I Koncenton oplever vi et marked, der er i bedring, og det er forventningen, at det inden for en overskuelig periode vil løfte sig. Derfor har vi gennemført en tilpasning af organisationen til en periode med fortsat lavt blus, men vi fastholder samtidig en organisation med stærke kompetencer inden for udlejning, drift og forvaltning af fonde foruden fortsat formidling af attraktive investeringsprodukter. 
Der er altså samlet set tale om en større strategisk omlægning af virksomhederne under Obton Group, og det ser bestyrelsesformand Mike Winkel frem til.

”Udviklingen de seneste år har vist, at der er behov for at gentænke vores strategi og samarbejde med investorerne i endnu højere grad. Nu sætter vi en ny og lovende kurs for Obton Group, som kan gøre os til en betydelig aktør på energimarkedet i Europa, og som medvirker til at sætte yderligere fart på den grønne omstilling. Derfor er der fuld opbakning til den nye strategi fra bestyrelsen,” siger Mike Winkel.

 

Obton overtager japansk soludvikler og projektportefølje i milliardhandel

Obton A/S investerer massivt i Japan i disse år, og den strategi har senest ført til et opkøb af den japanske virksomhed BCPG, der arbejder med udvikling og drift af vedvarende energiprojekter.

Obton A/S køber japansk solportefølje på 117 MW sammen med GSSG Solar

Opkøbet bringer Obton A/S op blandt de 10 største operatører indenfor drift af solcelleparker i Japan.

Obton A/S indgår kontrakt med førende leverandør af energilagringsanlæg

Obton A/S har netop underskrevet sin første kontrakt med Trina Storage, der er en førende global leverandør af energilagringssystemer.

Obtons første danske solcellepark får grønt lys af Skanderborg Kommune

Byrådet i Skanderborg Kommune har netop godkendt etableringen af Østerskov Solenergipark mellem Låsby og Galten. Solcelleparken er en vigtig milepæl for Obton A/S, der har flere danske solprojekter på vej.