Bæredygtighed hitter hos danske investorer
En ny undersøgelse fra Finans Danmark og Investering Danmark viser, at 8 ud af 10 danske investorer i nogen eller høj grad interesserer sig for bæredygtighed, når de investerer. 7 ud af 10 investorer er endda villige til at acceptere et lavere afkast, når det handler om bæredygtige investeringer.
Bæredygtige investeringer defineres bl.a. som investeringer, der støtter miljømæssig ansvarlighed samt udvikling og spredning af miljøvenlige teknologier – herunder vedvarende energi.
Undersøgelsens resultater glæder Oliver Peters, der er investeringsdirektør i Obton.
”Det er positivt, at danskerne har fået øjnene op for bæredygtige og miljøvenlige investeringer i fx sol- og vindenergi. Ud over at bidrage til den gode samvittighed er det nemlig også en yderst fornuftig og stabil investering, ” fastslår han.
Dette faktum bakkes op af en analyse fra Fossil Free Indexes, der viser, at en aktieportefølje med grønne teknologier og uden klimasyndere, klarer sig bedre end markedet generelt – både på kort og lang sigt.
Ifølge Oliver Peters skyldes det, at når man eksempelvis investerer i sol- og vindenergi, så undgår man den risiko, der uløseligt er forbundet med udviklingen på finansmarkederne, som går op og ned. Risikoen er minimal, fordi indtjeningen til investorerne kommer fra de stabile driftsaktiver og ikke fra eventuelle kursgevinster.
Den gode investeringscase i sol- og vindenergi understøttes også af de danske pensionskassers afkast i 2018, der i særdeleshed blev holdt oppe af grønne investeringer.
Populært at investere grønt
Mens pensionskasserne kan opkøbe hele energiprojekter på grund af deres store pengetanke, så kan mindre og mellemstore investorer gå til en investeringspartner som Obton, hvis de vil investere i grøn energi.
”Hos Obton kan man investere i sol- og vindenergi med et indskud fra 750.000 kr. Det giver vores investorer adgang til de samme stabile afkast, som de store aktører får. Som en ekstra bonus opnår man også en bedre risikospredning, fordi ens investeringsportefølje ikke kun består af aktier og obligationer, ” forklarer Oliver Peters.
Færre og færre risici
Hvor udbygningen af den grønne energi tidligere har været båret af politiske støtteordninger i form af lovbestemte afregningspriser, så er den udvikling nu vendt.
”Vi oplever, at de politiske risici bliver mindre og mindre. Og det er sket i takt med en bemærkelsesværdig udvikling, hvor priserne på eksempelvis solcellemoduler bare rasler ned, samtidigt med at de hele tiden bliver mere effektive og billigere at stille op. Det betyder, at det nu er muligt at producere strøm på markedsvilkår.