Brugte solcellemoduler sælges videre eller sendes til genanvendelse

Når Obton bortskaffer brugte solcellemoduler, sendes de defekte til genanvendelse, mens resten sælges videre. Ansvarlig håndtering er et stort fokus for os, lyder det fra Technical Director i Obton, Robin Hirschl.

Solcellemoduler har en gennemsnitlig levetid på 25-30 år, og der findes milliarder af moduler rundt om i verden, som på et tidspunkt skal udskiftes og bortskaffes. Som det ser ud i dag, er den specialiserede infrastruktur til at genanvende moduler stadig under opbygning, forklarer Robin Hirschl, der er Technical Director hos Obton.

”Vi er stadig på et stadie, hvor mængden af solcelle-affald er meget begrænset. Men der er ingen tvivl om, at akkumuleringen af solcelle-affald hurtigt vil snige sig ind på os, og derfor er der også brug for effektive genbrugskæder. Heldigvis kender alle i branchen den her udfordring, og i EU har der faktisk været lovgivning på området siden 2012,” siger han.

Moduler udskiftes, hvis det giver mening

Generelt har Obton ikke mange solcellemoduler, der skal bortskaffes. Modulerne kan holde i flere årtier, og langt de fleste af vores solcelleparker performer, som de skal. Så hvis der skal udskiftes solcellemoduler, skal der være en god grund til at gøre det, påpeger Robin Hirschl.

”Vi udskifter naturligvis solcellemoduler, hvis de er faldet i performance mere end forventet, eller hvis de er gået i stykker. Det kan fx være, at glasset er gået itu, eller der er fejl i elektronikken. Hvis modulerne ikke bliver udskiftet, går det ud over en solcelleparks samlede produktion, og det ønsker vi selvfølgelig ikke,” forklarer han og fortsætter: 

”Hvis vi vurderer, at det kan betale sig at udskifte solcellemodulerne med nye, vil vi gøre det. Italien er pt. det eneste land i Obtons sol-portefølje, hvor vi udskifter funktionsdygtige solcellemoduler med nye moduler, samtidig med at vi ændrer den måde, solcellemodulerne er monteret på. Vi opsætter blandt andet nye bifacial moduler, som optager sollys fra både for- og bagside, og hvor modulerne kan følge solens bane i løbet af dagen. Det er tiltag, der optimerer den samlede produktion med op til 35%, og i kombination med en høj, fast strømpris i yderligere 10 år, er det en god forretning, som kommer vores investorer til gode,” understreger han.

Ca. 80-90 % af de moduler, som Obton afmonterer i Italien, sælges videre til virksomheder, som derefter genbruger modulerne over hele verden. Den resterende del på 10-20% skal bortskaffes, og disse moduler videregiver Obton til virksomheder, der sikrer en forsvarlig genbrugsproces, hvor materialer såsom glas, silicium, aluminium, ledere, kabler og folie bliver udvundet og genbrugt.

Rammer for et cirkulært marked

I Europa er genanvendelsen af solcellemoduler reguleret af EU-lovgivningen WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment), der angiver, hvordan modulerne skal håndteres.

”I princippet holdes producenterne og distributørerne ansvarlige for bortskaffelsen af solcellemoduler i næsten alle lande. I mange EU-lande opkræves der også gebyrer fra producenter og distributører, som er med til at finansiere offentlige indsamlingssteder af brugte solcellemoduler. Det er dog ikke sikkert, at disse indsamlingssteder vil have volumen nok til at aftage de mængder af udtjente solcellemoduler, der vil komme i fremtiden, men jeg er sikker på, at vi får et velfungerende cirkulært marked i takt med, at behovet stiger,” slutter Robin Hirschl.

Faktorer, der kan fremme genanvendelse af solcellemoduler:
  • Lovgivning implementeres i alle lande
  • Økonomiske incitamenter for alle involverede parter
  • Indsamlingsprocesser og kapacitet skal på plads
  • Det skal være nemmere at teste brugte solcellemoduler og afgøre, om de stadig kan bruges
  • Moduler skal produceres i en bedre kvalitet, så de holder længere
  • Moduler skal redesignes, så de er nemmere at skille ad, og materialerne kan genbruges til nye solceller.

Kilde: IRENA (Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi)

Se hvordan den tyske virksomhed Reiling udvinder og genanvender materialer fra solcellemoduler i videoen herunder:  

 

 

 

Spred risikoen i din portefølje med en investering i energilagring

Mange danske investorer har en portefølje i ubalance, hvilket betyder, at de potentielt snyder sig selv for afkast. Løsningen er mere risikospredning, og her er en investering i energilagring en oplagt mulighed.

Gør som pensionsselskaberne og diversificer din portefølje med unoterede aktiver

Ny rapport fra brancheforeningen F&P viser, hvordan unoterede aktiver skaber værdi for forsikrings- og pensionsselskaberne. Få inspiration til, hvordan du selv kan kopiere strategien her.

Solenergi: Sådan optimerer vi driften ved hjælp af data og digitale værktøjer

Med intelligent brug af data og nye innovative teknologier i baglommen arbejder Obtons tekniske specialister kontinuerligt på at optimere driften.

3 grunde til at projektrettigheder er en interessant investering

Værdiskabelsen er stor, når et nyt energiprojekt er udviklet helt frem til byggestart. Det er svært at nå dertil, men når det lykkes, er det en attraktiv og efterspurgt vare.