Fremtidens forbruger tænker grønt
Det grønne hitter blandt forbrugerne. Og særligt de helt unge, fremtidens forbrugere, løfter den grønne klimafane højt. Det er skoleelevernes klimakamp, anført af den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, et tydeligt udtryk for. Bevægelsen FridaysForFuture involverer i dag flere millioner unge, der skolestrejker for klimaet i mere end 130 forskellige lande verden over:
“Vi kan se, at klimaet forandrer sig i den verden, vi skal leve i fremover. Derfor kræver mange forandringer - særligt den unge generation kræver handling,” siger senior projektleder i State of Green, Charlotte Gjedde og fortsætter:
“Vi kan selv mindske klimaforandringerne ved at fravælge sorte produkter og tilvælge grønne - både når vi køber mad og tøj, men også når vi rejser, køber ny bolig eller skifter job. Der er forskel på, om vi flyver til Mallorca eller Thailand, om der solceller på taget eller oliefyr i kælderen, eller om arbejdspladsen har en grøn profil eller ej.”
Ifølge den internationale organisation Antea Group viser en nyere rapport fra analyseinstituttet Nielsen da også, at forbrugere belønner og straffer virksomheder alt efter, hvor bæredygtige de er. Mere end hver femte amerikanske forbruger har boycottet virksomheder, der endnu ikke er gået i en klimavenlig retning.
Unge er nervøse for klimaforandringer
I 2016 svarede 55 procent af de 18-29-årige danske unge, at de anså problemet med globale klimaforandringer som ”meget alvorligt.” I 2018 steg det tal til 71 procent, viser tal fra Klima-,Energi, og Forsyningsministeriet. Den tendens gør sig gældende mange steder internationalt, og virksomheder verden over hører de unges stemme. Det gælder også hos den danske soludvikler, Obton:
“Vi bliver nødt til at tænke på, at der skal være en fremtid for de unge og for de kommende generationer. Heldigvis ser vi solceller i flere og flere lande. Og det er godt, for solenergi er en af de energiformer, der er bedst for klimaet,” siger CEO hos Obton Anders Marcus.
En undersøgelse fra Innovation Lab viser da også, at 3 ud af 4 potentielle kunder har et ønske om at se sig selv som “bæredygtige forbrugere” i fremtiden. Og det stiller krav til, at virksomheder følger trop og ikke bare producerer bæredygtigt, men tilmed vifter med det grønne flag:
“For det kan være en jungle at navigere i som forbruger, der skal finde ud af, hvor CO2-belastende et produkt er,” siger Charlotte Gjedde.
Villig til at betale mere
Det ser ud til at blive nemmere for virksomheder at imødekomme det grønne ønske. Ifølge Nielsens rapport er 66 procent af forbrugerne i hvert fald parate til at betale mere for bæredygtige produkter - det er en stigning fra 50 procent i 2013.
“Selvom der altid vil være priskonkurrence, så giver det en anden form for fleksibilitet for virksomhederne,” siger Charlotte Gjedde.
Men når man kigger på den helt unge generation Z, der er født fra 1990 til 2001, så vil kun hver anden betale mere. For dem er det en selvfølge, at varerne er produceret klimavenligt. For hele 83 procent er det vigtigt, at produkter og butikker har en bæredygtig profil, viser tal fra Retail Institute Scandinavia.
Pensionsselskaber skifter farve
Forbrugernes ønske om en grønnere verden presser ikke bare virksomhederne, men også pensionsselskaberne. Flere selskaber har for nyligt skiftet strategi og investerer i dag i grøn sol- og vindenergi fremfor i de sorte klimasyndige oliedråber:
“I dag kræver mange, at deres penge investeres klimavenligt. Jeg har selv skiftet til et grønt pensionsselskab, der investerer i bæredygtige og grønne projekter,” siger Charlotte Gjedde, der selv er en del af den klimabevidste generation Z, og tilføjer:
“Her gør jeg noget for klimaet, der batter. Og det er tilmed mere rentabelt at investere i grøn energi end i olie og gas.”