Godt nyt til investorer: EU vil definere bæredygtige investeringer
Tiden med vilde og udokumenterede påstande om bæredygtige investeringer er snart forbi. Med en ny detaljeret liste vil EU udstikke klare principper for vurdering af, om en investering er bæredygtig eller ej.
Det har i mange år været ekstremt svært for investorer at skelne mellem såkaldt ”greenwashing” og investeringer, der reelt set er bæredygtige. Det siger Obtons CEO Anders Marcus, der ser frem til, at EU bliver færdige med en ny taksonomi, der kan bruges til vurdering af en investerings bæredygtighed.
”EU-taksonomien er et klassificerings-system, der skal skille fårene fra bukkene i forskellige sektorer, og jeg tror og håber på, at taksonomien har potentiale til at blive den gyldne standard for bæredygtige investeringer fremover. Det har vi i høj grad brug for i investeringsbranchen,” siger han.
I EU's taksonomi opstilles der forskellige kriterier for forskellige sektorer, og de første, der er taget med, er landbrugs-, produktions-, energi-, transport-, vand-, renovations-, IKT- samt byggesektorerne. Flere sektorer er snart på vej.
Solenergi spiller stor rolle
Kriterierne skelner mellem økonomiske aktiviteter, der i sig selv mindsker CO2 -udledning, og aktiviteter som muliggør mindre CO2 -udledning i andre sektorer.
”Vi kan se, at solenergi spiller en stor rolle i EU-taksonomien. Ikke kun som en direkte måde, hvorpå vi kan skubbe vores energiproduktion i en mere bæredygtig retning, men - endnu vigtigere - som en måde, hvorpå andre sektorer også kan blive grønnere,” siger Anders Marcus.
Produktionssektoren er et fremragende eksempel på sidstnævnte. Den europæiske produktionssektor er ansvarlig for det næststørste bidrag til udledningen af CO2, og der er et stort potentiale for, at det kan blive væsentligt mindre.
Betingelser for kvalificering
”Både solcelleanlæg og produktionen af komponenter til solceller vil blive vurderet som “bæredygtige investeringer” under den foreslåede EU-taksonomi”, forklarer Anders Marcus. Der er dog visse betingelser, som solcelleanlæg skal opfylde for at kvalificere sig.
”Kun solcelleanlæg, der kører med livscyklus-emissioner på 100 g CO2/kWh, vil være kvalificerede fra starten. Denne grænseværdi vil blive genvurderet hvert 5. år for at sikre, at udledningen når 0 g CO2/kWh inden år 2050, forklarer han.
Han tilføjer, at der i EU-taksonomien også vil blive taget højde for mulig negativ miljøskade, som opstår i forbindelse med solcelleanlæg – eksempelvis ved opførelsen af et anlæg i beskyttede naturområder eller områder med vigtige økosystemer.
Forventes indført inden nytår
Lige nu er EU-taksonomien udelukkende et politisk handlingsforslag, der forventes at blive indført af EU inden udgangen af 2019. Det næste skridt vil være implementering af EU-taksonomien i medlemslandenes lovgivning - og ikke mindst, at finanssektoren bliver bekendt med værktøjet.
”Denne taksonomi er den første og mest omfattende af sin slags i verden, og den vil være relevant for alle finansielle aktører, der stempler deres portefølje som miljømæssigt bæredygtig. Taksonomien vil selvfølgelig tage lidt tid at vænne sig til for investorerne, og det bliver interessant at se, hvordan de kommer til at anvende den i deres investeringspraksis, siger Anders Marcus. Men slutresultatet for investorer i solenergi er tydeligt, vurderer han:
”EU-taksonomien vil udelukkende øge efterspørgslen på solenergi, da denne energikilde er en af de vigtigste dele af den grønne omstilling i mange sektorer.”