Her får Kim og flere tusinde investorer både pænt afkast og bæredygtighed

I en tid med negative renter og volatile aktier har Kim Jensen fra Fyn sammen med godt 2.500 andre danske investorer placeret sin opsparing i bæredygtige solcelleinvesteringer med et stabilt afkast.

 

Det var lidt tilfældig surfen rundt på internettet, der blev startskuddet til det hele for Kim Jensen.

For fem år siden faldt fynboen over en online-annonce for et solcelleprojekt i Tyskland. Man kunne blive medejer af en solcellepark, lod annoncen vide. Det vakte opsigt hos Kim Jensen, og gode argumenter var der nok af.

På tre timer leverer solen lige så meget energi, som der bliver forbrugt i hele verden på et helt år. En helt ren og naturlig energi i en tid, hvor den bæredygtige bølge skyller ind over verden. Og afkastet var heller ikke helt dårligt.

Det lød egentlig ret tiltalende, tænkte Kim Jensen, der til daglig er lastbilchauffør. Han havde en opsparing, som han gerne ville investere for at kunne forsøde pensionisttilværelsen, og solcellerne var måske løsningen.

Bag annoncen stod det danske investeringsselskab Obton, som han kontaktede, og kort tid efter var han sammen med en række andre investorer blevet medejer af en solcellepark i Zerbst nord for Leipzig i Tyskland.

Siden er fulgt yderligere tre investeringer i Obtons udbud af solcelleprojekter, så Kim Jensen i dag har placeret en væsentlig del af sine midler i forventningen om, at solen bliver ved med at skinne.

“Jeg var lidt nervøs i begyndelsen, fordi det var et selskab, som jeg ikke kendte. Men de kom på besøg og forklarede om konceptet, og siden dengang har jeg fået et pænt afkast hvert år,” fortæller 51-årige Kim Jensen.

Minder om obligationer

Obton med base i Aarhus er eksperter i investering i solcelleparker. Sammen med tusindvis af investorer har selskabet gennem de seneste 10 år købt mere end 700 solcelleparker over hele Europa, og det kaster et gennemsnitligt afkast på 8 pct. af sig årligt.

Af de penge får man som investor 5 pct. i årligt udbytte, og så bliver resten geninvesteret i projektet i form af nye solcelleparker. 

“Det minder investeringsmæssigt om obligationer, hvor der er et stabilt afkast. Det kører ikke op og ned som aktier. Her ved vi, hvad vi får, og det kan jeg godt lide,” siger Kim Jensen.

Solcelleteknologien er efterhånden ganske pålidelig og omkostningslet at installere eller reparere, og da solmængden set over en årrække svinger ganske lidt med bare 1,5 pct., så er det altså muligt at lave en investeringscase, der leverer stabilt år efter år.

Man kan blive investor hos Obton ved at tegne aktier for minimum 750.000 kr. Det giver altså et forventet årligt udbytte på 37.500 kr. før skat.

Dertil kommer så den sum, der bliver geninvesteret i projektet i form af nye solcelleparker, der løbende øger projektets værdi.

Samtidig kan man glæde sig over, at man som solcelleejer er med til at løfte den globale opgave, der handler om at gøre verden bæredygtig.

“Det betyder absolut noget for mig, at det er miljøvenlige investeringer. Jeg vil ikke sige, at det har været afgørende, men det er bestemt et plus, at jeg kan placere mine investeringer fornuftigt samtidig med, at jeg kan gøre noget godt for miljøet,” siger Kim Jensen.

Exit når han vil

Som investor hos Obton er man ikke bundet af, at man skal være med i hele investeringsperioden for de enkelte projekter. Der er exitmuligheder undervejs, men det har Kim Jensen ingen planer om.

Tværtimod er han åben for at kaste sig ud i endnu et solcelleprojekt.

“Jeg er en langsigtet investor, for det bliver jo en bedre og bedre investering, jo længere man er med i den, så jeg har bestemt planer om at være med hele vejen,” siger han.

Projekterne hos Obton er indrettet sådan, at engagementet af den enkeltes investering vokser med årene. Det skyldes som nævnt, at en del af afkastet bliver geninvesteret i nye solcelleparker, og derfor bliver det over årene en bedre og bedre investering at være med.

Afkast og bæredygtighed

Med flere end 2.500 investorer har Obton skabt en investeringsmodel, der har opnået stor interesse.

I modsætning til udviklingen på de volatile aktiemarkeder, så svinger afkastet fra solceller ganske lidt. Siden opstarten af Obton har selskabet haft en meget begrænset afvigelse i produktionsbudgettet på bare 1,2 pct.

Det har været medvirkende til, at man kan fastholde de stabile afkast år efter år. Den slags tiltrækker investorer, men faktisk sporer man hos Obton også en større interesse for bæredygtighed.

“Der er ingen tvivl om, at netop det stabile, pæne afkast, som vi kan tilbyde i projekterne, har stor betydning for investorerne. Men vi kan samtidig mærke en voksende tendens til, at man som investor også gerne vil være med til at gøre en forskel for miljøet og for omverdenen,” siger partner og investeringsdirektør hos Obton Oliver Peters.

Solenergien vinder frem

Obton er i dag blandt Europas største investorer inden for solenergi med en portefølje på over 700 solcelleparker til en værdi på mere 11 mia. kr. De producerer mere end 700 megawatt til de europæiske energiforbrugere, og alt tyder på, at der bliver endnu mere brug for bæredygtig strøm i fremtiden.

Frem mod 2050 vil behovet for strøm samlet vokse med 17 pct. ifølge rapporten EU Energy Outlook, og det skyldes blandt andet den stigende brug af el-biler og store datacentre. Her er det ikke mindst interessant, at man forventer, at omkring halvdelen af energien vil komme fra bæredygtige kilder som solceller.

“Vi ser et ændret fokus i disse år, hvor bæredygtighed vinder frem. Samtidig er solenergi blevet konkurrencedygtig med andre energiformer, fordi omkostningerne til solpanelerne fortsætter med at falde. Det har gjort solenergi til en meget stærk, konjunkturuafhængig investeringsmulighed,” siger Oliver Peters.

 

5 grunde til at investere i solenergi

  • Solenergiinvesteringer er modsat eksempelvis aktier uafhængige af konjunktursvinginger. Det giver en højere grad af forudsigelighed.
  • Afregningen med strømpriserne sker til faste priser, der typisk er forhandlet mange år frem i tiden.
  • Prisen på solceller er kraftigt faldende, og teknologien er nem at etablere, hvis man har arealerne til det.
  • Mulighed for at investere via puljeprojekter og på tværs af lande og parker sikrer en ideel risikospredning.
  • Solenergi giver et højt og stabilt udbytte. Blandt andet takket være faste afregningspriser, høj efterspørgsel efter strøm (også i fremtiden) samt stabil solindstråling.

Spred risikoen i din portefølje med en investering i energilagring

Mange danske investorer har en portefølje i ubalance, hvilket betyder, at de potentielt snyder sig selv for afkast. Løsningen er mere risikospredning, og her er en investering i energilagring en oplagt mulighed.

Gør som pensionsselskaberne og diversificer din portefølje med unoterede aktiver

Ny rapport fra brancheforeningen F&P viser, hvordan unoterede aktiver skaber værdi for forsikrings- og pensionsselskaberne. Få inspiration til, hvordan du selv kan kopiere strategien her.

Solenergi: Sådan optimerer vi driften ved hjælp af data og digitale værktøjer

Med intelligent brug af data og nye innovative teknologier i baglommen arbejder Obtons tekniske specialister kontinuerligt på at optimere driften.

3 grunde til at projektrettigheder er en interessant investering

Værdiskabelsen er stor, når et nyt energiprojekt er udviklet helt frem til byggestart. Det er svært at nå dertil, men når det lykkes, er det en attraktiv og efterspurgt vare.