Lokalt ejerskab sikrer opbakning til solprojekter
Når almindelige borgere får mulighed for at medfinansiere en solcellepark, som de bor i nærheden af, giver det lokalt ejerskab af et lokalt projekt. Konceptets potentiale er kæmpestort, vurderer Obtons CEO Anders Marcus.
I 2019 købte Obton sig ind i det hollandske firma ZonnepanelenDelen, der står bag en online platform, hvor private investorer – typisk helt almindelige borgere – investerer i lokale solcelleparker via såkaldte solobligationer.
Det er muligt at investere helt ned til 25 euro, og firmaet har siden lanceringen i 2015 gennemført 95 solenergi-projekter i hele Holland med støtte fra flere end 7.000 private bidragsydere.
Kæmpestort potentiale
Hos Obton ser CEO Anders Marcus et kæmpestort potentiale for denne type medfinansiering af solcelleparker.
”Vi er meget interesserede i det hollandske koncept af flere grunde. For det første ser vi det som et stort plus, at der bliver skabt en tæt forankring mellem lokale investorer og de lokale solenergi-projekter, de sætter deres penge i.
Borgerne bliver samtidig uddannet i fordelene ved solenergi, de kan følge med i solcelleparkernes daglige performance via en app, og de får selv en del af fortjenesten fra den strøm, der bliver produceret og solgt,” siger Anders Marcus og fortsætter:
”For det andet giver det os og lokale projektudviklere mulighed for at styrke den lokale accept af et solcelle-projekt. Det er vigtigt, fordi ved vi, at nye energiprojekter – fx vindmøller på land – ofte bliver bremset på grund af modstand fra lokale borgere.
Denne modstand gælder til dels også nye solcelleparker – primært fordi det er nyt for de fleste almindelige borgere, som derfor ikke ved præcis, hvad de kan forvente,” siger Anders Marcus.
Han påpeger derudover, at konceptet er med til at demokratisere den grønne omstilling, fordi borgerne selv bliver en aktiv del af løsningen. En, ifølge Anders Marcus, stor fordel, fordi det skaber engagement og forståelse for, at vi alle kan bidrage til udbredelsen af vedvarende energi og dermed renere energi.
Myndigheder kræver borgerindragelse
ZonnepanelenDelens stifter Sven Plut er enig med Anders Marcus og påpeger, at der en bevægelse i gang, hvor borgerinddragelse oftere og oftere er et krav fra myndighedernes side, når nye bæredygtige energiprojekter skal sættes i søen.
”Det er helt klart en trend her i Holland og i hele EU. Jeg mener, det skyldes en stigende erkendelse af, at vi er nødt til at få offentligheden med på holdet, hvis vi skal opfylde de ambitiøse mål om en grøn omstilling af energiproduktionen,” siger han.
Store ambitioner for fremtiden
2019 blev et både spændende og travlt år for ZonnePanelenDelen, blandt andet fordi de lancerede et nyt finansieringsprodukt, der inviterer banker til at deltage og stå for 80 procent af finansieringen, mens private investorer står for resten.
Det nye produkt betyder, at virksomheden fremover kan realisere endnu større solenergi-projekter. Derudover blev 2019 året, hvor Obton indtrådte i ejerkredsen af det hollandske firma.
”Ved at gå sammen med Obton opnår vi begge en række værdifulde fordele. Obton får indsigt i lokal medfinansiering af energiprojekter, mens vi hos ZonnepanelenDelen får adgang til Obtons store erfaring på mange forskellige energimarkeder. Det er et stærk set up, som vi forventer os meget af i fremtiden,” siger Sven Pluut, der håber på at lancere det første solenergi-projekt uden for Holland i 2020.