Sådan køber Obton nye solcelleprojekter
Solcellemarkedet er i rivende udvikling, og det samme er efterspørgslen på nye projekter. Her kan du blive klogere på, hvordan Obtons erfarne indkøbsteam køber nye projekter ind til vores store solfonde.
Helt overordnet kan man inddele Obtons indkøb i tre forskellige projekttyper. Udviklingsprojekter, turnkey-projekter og køb af eksisterende solcelleparker.
Klaus Andersen, Senior Business Developer hos Obton, gennemgår de tre projekttyper her:
Udviklingsprojekter
Når vi er med i nye projekter helt fra bunden, kan det foregå på to måder. Den ene måde er ved at købe projektrettigheder på baggrund af en udbudsrunde, som vi har vundet. Den anden måde er ved at benytte os af vores lokale netværk i de enkelte lande. Her finder vi selv en partner, som vi kan købe rettighederne af direkte.
Når projektrettighederne er i hus, går vi i gang med at videreudvikle og planlægge projektet. Det foregår som regel ved, at vi allierer os med en eller flere lokale samarbejdspartnere, der står for det omfattende forarbejde.
Forarbejdet består bl.a. af følgende opgaver:
- Finde egnede arealer med gode adgangsveje
- Indgå kontrakter om jord- eller tagleje
- Indhente godkendelser fra lokale myndigheder
- Afdække muligheden for tilkobling til det lokale elnet (kan kabler trækkes/lægges optimalt)
- Gennemgang af kontrakter ift. lokal lovgivning
Når dette arbejde er gjort, overtager vi selv en lang række vigtige opgaver, fordi vi selv har ekspertisen og musklerne til at løse dem optimalt. Det gælder fx i forhold til indkøb af solpaneler og invertere, aftaler med entreprenører, drift- og vedligeholdelsesaftaler osv.
I samme ombæring sikrer vi en fordelagtig finansiering af projektet. Gerne med en større lokal bank, og ellers med tyske eller hollandske banker, som har stor erfaring med at finansiere solcelleprojekter.
Turnkey-projekter
Et turnkey-projekt er et fuldt udviklet projekt, der er (eller næsten er) klar til at blive sat i drift. Et konkret eksempel på dette er Obtons køb af den 65 MW store solcellepark i den tyske by Ganzlin (100 km syd for Rostock).
Solcelleprojektet blev oprindeligt udviklet af det australsk/kinesiske selskab Clenergy, men de ønskede ikke selv at drifte solcelleparken i den fulde levetid på 25-30 år. Det har vi til gengæld masser af erfaring med hos Obton, og derfor gav det mening at købe turnkey-projektet, fordi prisen samtidig var rigtig.
Generelt kan man sige, at en af fordelene ved et turnkey-projekt er, at risiciene er mindre i forhold til byggebudgetter og lign., da projektet jo allerede er bygget og måske endda igangsat.
Til gengæld vil prisen være også væsentligt højere, og derfor skal prisen, som nævnt, være god, for at vi hos Obton kan få en god investeringscase ud af det til gavn for vores investorer.
Eksisterende solcelleparker
Af og til køber vi også solcelleparker, som allerede er i drift og har været det i noget tid. I disse tilfælde laver specialisterne i vores tekniske team Obton Tech altid en meget grundig undersøgelse, hvorefter de udpeger de punkter, hvor de mener, at driften kan optimeres.
Det kan fx være ved at placere panelerne lidt anderledes, så solindstrålingen forbedres; det kan være, at paneler og/eller invertere bør udskiftes, eller der kan laves bedre forsikringsaftaler og service- og vedligeholdelsesaftaler.
Ligeledes forsøger vi at få en fornyet og forbedret finansiering af projektet på plads.
Hvis undersøgelserne tilsammen viser, at der er rigeligt med optimeringsmuligheder, vil vi komme med et realistisk bud med henblik på at overtage ejerskabet af den pågældende solcellepark.